Text: Anna Carlsson-Käck – Foto: Getty Image

Det är inte lätt att ha full koll i tränsdjungeln. Här spanar vi in några av de vanligaste tränsen och pratar även lite om bett.

 

 

#

Remontnosgrimman på bilden nedanför knäpps under bettet och kan inte klämma på tänderna. Den används ofta till unghästar.

Det klassiska tränset består av nackrem, pannband, sidostycken, käkrem och nosgrimma. Det är nosgrimman som bestämmer hur mycket hästen kan röra sin mun när den är tränsad. De fyra vanligaste är remont-, engelsk-, aachen- och pullarnosgrimma. Här ovan ser du vad de olika delarna på ett träns heter.

Den engelska nosgrimman

Den engelska nosgrimman knäpps innanför sidostyckena. I den här nosgrimman kan hästen röra sin mun ganska fritt. Den ska inte spännas för hårt, du ska få in två fingrar under nosgrimman.

Aachennosgrimman

Aachennosgrimman ser ut som den engelska men har en extra rem – snokrem – som spänns nedanför bettet. Snokremmen gör att hästen inte kan gapa. Spänn först den övre nosgrimman, sedan snokremmen.

Pullarnosgrimma

Pullarnosgrimman har två remmar i kors över nosryggen. Används ofta på unghästar eftersom den inte kan trycka på tänderna men är vanlig på hästar som är lite ”hetare”.

Ett kandar

Ett kandar har dubbla sidstycken så att du ska kunna ha två bett samtidigt; ett två- eller tredelat tränsbett (kallas för bridongbett) och ett stångbett med kedja. Ett kandar har två tyglar, en tygel för varje bett.

Träns utan bett

Ibland kan det nnas anledning att inte ha något bett alls, till exempel efter ett tandläkarbesök, eller så väljer man att rida bettlöst av andra orsaker. Med ett bettlöst träns påverkar du hästen med hjälp av tryck över nosryggen och från sidorna. Exempel på bettlösa träns är sidepull och hackamore. Det är inte tillåtet att tävla dressyr på bettlöst träns mer än i särskilda dressyrklasser.

Välj rätt bettstorlek

Bettets storlek (längd) mäts i centimeter mellan insidan av bettringarna. Oavsett vilket bett du väljer är det viktigt att storleken är rätt. Fel storlek på bettet kan ge hästen både kläm- och tandskador. Vet du inte vilket träns eller bett just du ska välja? Ta hjälp av din tränare!

Tyglar

Flätade tyglar, släta tyglar, gummi, vävribb, läder … Det nns era olika sorters tyglar att välja mellan. Vilken du väljer är en smaksak. Du väljer den tygel du är mest bekväm med.

Att välja bett

Bettet ska vara så snällt som möjligt mot hästens mun. Det finns massor av olika slags bett. Vanligast är tränsbett, eggbett och D-ringsbett. Dessa nns i raka modeller, tvådelade och tredelade. Samtliga nns dessutom med både fasta och rörliga bettringar. De flesta betten är gjorda i metall men det nns även bett i gummi och plast. Här får man prova sig fram vad som fungerar bäst.

OBS! Oavsett vilket bett du väljer är det handen som håller i tygeln som bestämmer hur skarpt det blir i verkligheten.

Storlek på träns

Det nns sex olika storlekar på träns: mini- shetland, shetland, ponny, cob, full och X-full. Hamnar din häst mitt emellan två storlekar kan du ha en storlek på tränset och byta ut pannbandet till en annan storlek. OBS! Kontrollera att pannbandet har rätt längd, det får inte nypa hästen bakom öronen.

Tips!

Vill din häst inte öppna munnen? Stick in en tumme vid lanerna (i hästens mungipa) samtidigt som du för in bettet. Det finns inga tänder vid lanerna.

Så spänner du tränset

1. Käkremmen ska spännas så löst att du får in en knuten hand mellan käkremmen och hästens hals. Om käkremmen spänns för tajt får hästen svårt att andas.

2. Nosgrimman ska sitta ungefär två fingrar nedanför hästens kindben, varken mer eller mindre.

3. Nosgrimman ska aldrig spännas för hårt. Du ska kunna få in två fingrar under den.