Här kommer några tips på ganska lugna lekar, men kom ihåg att som vanligt använda hjälm! Och rid inte i galopp om ni inte känner att ni klarar av det.
Dessa lekarna är uppbyggda som stafetter och det blir bäst om man är i två lag med minst tre ryttare i varje.

Balansgång
Ni behöver långa bänkar eller någonting annat som går bra att balansera på, en bom till exempel!
Här gäller det att leda hästen samtidigt som man vinglar omkring på en smal bänk, snabbast klara vinner. Om man tappar balansen och sätter ner foten i marken måste man börja om från början igen.

Äggrace
När man ska äggraca behövs såklart ett ägg, rått ska det vara! Ett ägg per ryttare och även en sked per lag. Rid fram till ägget och skeden (som förslagsvis ligger på en pall eller liknande). Hoppa av hästen och ta upp ett av äggen och lägg det på en sked. Spring tillbaka till laget med tyglarna i ena handen och skeden i den andra. Tappa inte ägget! Vinner gör det lag som har flest hela ägg, om det ligger lika vinner det snabbaste laget.

Klädleken
Som man säkert förstår så behövs det kläder, gärna sånt som man inte är rädd för att skada eller göra sönder, till exempel gamla halsdukar eller liknande. Om ni använder mössor, kom ihåg att de måste vara så pass stora att de får plats över en hjälm.  Reglerna är enkla. Rid fram till klädhögen, hoppa ner på marken, dra på dig första bästa plagg, upp på hästen igen och rid tillbaka till laget. Sedan är det nästa man. Snabbast vinner!

Snurr-i-bollen-leken
Här behöver man vanliga hederliga allroundspön, ett till varje lag. Varje ryttare springer fram till spöna och tar upp ett av dem. Man sätter sitt spö i marken, pannan på spöt och springer runt det, ungefär 15 varv. Därefter ska man tillbaka till laget och det är den svåra biten… Det brukar bli en del ramlande!

Vatten-i-munnen-leken
Här behövs en vattenhink, en mugg åt varje lag och en flaska åt varje lag. Deltagarna börjar med att ta en mugg vatten från vattenhinken och fyller munnen. Sedan får de springa till andra sidan, runda en kon, och sedan tillbaka till laget igen. Utan att spilla nått vatten! Det här är svårare än vad man kan tro, det blir mycket skratt när alla ser lustiga ut med munnen sprängfylld med vatten.
När man har sprungit och kommer tillbaka till laget ska man spotta ut vattnet i flaskan som laget har, och självklart är det dem med mest vatten som vinner!

Pennan-i-flaskan-leken
Till den här leken behöver man en flaska, en penna och ett ganska långt snöre till varje lag. Pennan är fastknuten i snörets ena ände, och snöret fäster man sedan runt midjan på en lagmedlem så att den kan dingla fritt fram och bakåt.
Nu springer man runt en kon och tillbaka, sedan gäller det att utan händer få ner pennan i flaskan som står på marken. När man har lyckats få ner pennan så knyter man fast snöret runt nästa kompis midja och de gör samma sak. Snabbast vinner!

Äpplet och sockerbiten

Det här är en lek som passar bäst som avslutning, eftersom det blir ganska kladdigt…
Man behöver några hinkar, några fat (beroende på hur många lag man är, men alla lag ska ha varsitt fat och två hinkar), ett äpple per lag, en sockerbit per ryttare, vatten och sist mjöl. Det går ut på att rida fram till sin hink, hoppa av hästen, av med hjälmen och doppa i huvudet i vattenhinken för att bita av en bit av äpplet som ligger där i. Man får självklart inte använda händerna. När man lyckas bita i äpplet leder man fram hästen till en uppochnervänd hink där man placerar ett fat fyllt mjöl. Någonstans i mjölet gömmer sig en sockerbit, denna ska man plocka fram utan att använda händerna. När man är färdig och härligt kladdig i hela ansiktet så drar man på sig hjälmen igen och rida tillbaka till laget.

Bild: www.fotolia.com