Du vet väl om att det kommit en dagbok, om Mulles liv! Författaren är Mulles skapare och Min Hästs egen superkändis Lena Furberg. Min Häst ringer upp henne för att få veta mer om varför Mulle nu börjat skriva böcker.

Text: Malin Eriksson – Bild: Lena Furberg

Hej Lena! Mulle har klivit ur serierutorna och finns nu som en dagboksroman. Kan du berätta hur det gick till?

Mulle behövde vidga sina vyer och jag kände att det var roligt att prova bokform. Det kändes jättespännande!

Hur var det att skriva boken?

När jag började skriva visste jag inte vad som skulle komma. Det kändes svårt att komma på vad jag skulle skriva. Det här var ju något alldeles nytt. Jag bestämde att jag skulle skriva två dagboksinlägg om dagen. Men när berättelsen kom igång var det jätteroligt och då rasslade det iväg av sig själv. Det var Mulle som tog över och berättade. Jag bara skrev ner det han sa! Jag hade väldigt roligt.

De flesta MinHäst-läsare har nog hört om hur Mulle skapades. Det är ju en sagolik historia: Du skickade ett brev till tidningen Ponnybilderna och frågade varför du inte fått en plansch du vunnit. På brevet tecknade du en arg ponny som sparkade bakut. Och tidningen hörde av sig och frågade om du ville göra en serie! Men vad hände sedan? Berätta hur det gick till när du utvecklade Mulle till en serie figur!

När man skriver serier har man ju som sagt bara några få ord på sig i varje bubbla och bilderna ska berätta mycket av historien. Det är en svår konst! Och jag fick verkligen kämpa för att lära mig! Men jag var motiverad, för jag behövde pengar – jag sparade nämligen till en egen häst. Dessutom kändes det fantastiskt att en riktig tidning ville ha mina teckningar. Jag var ju bara 15 år så det kändes jättestort.

Har Mulle ändrat sig under tidens gång?

I början pratade och tänkte inte Mulle så mycket, utan det var mer roliga händelser. Men efterhand har Mulles tankar tagit mer och mer plats. Mulle har också ändrat utseende. I början hade han spretig man och jag tecknade honom på ett lite annat vis.

Och Molly, hur skapades hon?

Mulle behövde en ryttare och då kom hon. Jag tänker att Molly först och främst är Mulles människa.

Är du lik Molly?

Nej, Molly är ganska argsint, det är inte jag. Men vi har lika trassligt hår.

Var hämtar du inspiration till alla Mulles upptåg ifrån?

Jag hämtar såklart inspiration från hästvärlden. Men Mulle är också en ganska människolik häst, som har en egen filosofi . Han tror på frihet och att inte påverkas av hur man borde vara. I dagboken får han chans att filosofera ännu mer.

I boken lär Mulle känna en ny häst, Lisen. Utan att avslöja för mycket undrar jag om vi kommer få lära känna Lisen mer framöver?

Ja, absolut! Jag ska börja skriva på bok två nu. Jag har framsida och titel klar. Och jag vet att Lisen kommer vara med. Men mycket mer än så vet jag inte än, det kommer när jag börjar skriva

Spännande! Så till sist, vem tycker du ska läsa Mulles dagbok?

Alla! Jag vet att Mulle har läsare i alla åldrar och av alla typer.

Köp boken här!