Lera, vårsol och en häst som fäller – varför inte ge din häst en riktigt skön spa-behandling nu när det äntligen börjar bli vår?
Text: Anna Sellberg, Foto: Fotolia/IBL


Börja med att plocka fram allt du behöver. Några saker som kan  vara bra att ha är:

•  Borstar av olika slag
•  En ren svamp
•  Hovkrats och en borste att borsta av hovarna med
•  Mankniv om du ska trimma hästens man
•  Sax om du ska klippa svansen
•  Gummisnoddar om du ska fläta man och svans
•  Hästschampo och en gummiskrapa att dra av vattnet med, om du tvättar hästen
•  Pälsglans
•  Tunt stalltäcke (eventuellt)


1. Tvätta hästen

Om ni har en spolspilta i stallet där du har din häst, kan du börja med att tvätta den.

Börja framme vid hästens huvud, och gå bakåt. Vattnet ska inte vara kallt, utan ljummet. Spola lugnt och utan att skrämma hästen.
När hästen är rejält blöt, tar du lite schampo i handen eller på en svamp och tvättar den. Börja framme på halsen och arbeta dig bakåt. Tvätta alltid medhårs!
Spola hästen ren med ljummet vatten. Det är viktigt att alla schamporester är borta när du är klar. Dra sedan av så mycket vatten du kan med skrapan.
Lägg på hästen ett täcke och låt den torka. Under sommartid behövs inget täcke, utan hästen torkar snabbt ändå. Du kan också promenera hästen torr om det är skönt väder ute.


2. Hästens huvud

Borsta först med en mjuk borste. Ta sedan en ren, fuktig svamp och torka. Ta det försiktigt så hästen inte blir rädd. Många hästar gillar inte att man håller på kring öronen, så klappa och pratat tills hästen står lugnt och snällt.
Om hästen är fnasig i mungiporna, kan du sätta på lite vanligt vaselin där som håller det mjukt. Kolla också så att bettet passar och inte skaver eller nyper.


3. Rykt är massage!

Att rykta hästen är något som näst intill blivit bortglömt. Ändå är det ett suveränt bra sätt att ge hästen både massage och en glänsande ren hårrem samtidigt

Håll ryktborsten i handen som är närmast hästens huvud. Dra med långa, stadiga tag i hårens riktning. Mellan varje tag drar du av borsten på skrapan, som du håller i andra handen. Då och då knackar du av stövet på golvet. Vill du att det ska synas ordentligt hur många skrapor det blir, gör du först en ruta med en blöt svamp på golvet.
Hur många skrapor det blir per sida bestämmer du själv. Men mellan fem och tio fixar du utan problem!
Tänk dessutom på att alltid följa hårens riktning! Titta noga på din hästs päls, och känn efter med fingrarna, så lär du dig.
Du kan också avsluta rykten med en mjuk putsduk eller putshandske.


4. Hovar

Kratsa hovarna noga. Borsta sedan både in och utsidan med en borste, så all smuts försvinner. Använd en borste och ljummet vatten och tvätta hoven. När den torkat till lite grann, kan du smörja på hovolja med en pensel eller en svamp.

Tips: Den bästa hov-oljan är också den billigaste – vanlig rapsolja som du köper i mataffären för ett par tior. Använd en pensel eller en svamp och olja in hästens hovar ett par gånger i väckan.


Klipp inte hovskägget!

Det skyddar karlederna mot smuts. Om din häst har mycket hovskägg ska du borsta det varje dag, och känna med ifngarana att hästens ben är okej.


5. Man

Både man och svans borstar du bäst med en vanlig hårborste med glesa piggar. Om hästen har mycket hårväxt, så red ut allt trassel med fingrarna först. Spraya lite pälsglans och borsta några strån i taget.


Att korta av manen

Hästar som tävlar, eller är lite ädlare ras, brukar klä bäst i tunn kort man. Manen ska vara ungefär en decimeter, en handsbredd, lång.

Tunnar ut manen gör du med en mankniv, eller en trimsax. Klipp aldrig manen rakt av med en vanlig sax – det blir inte snyggt!

Om hästen har lång, tjock man håller den sig fin med lite pälsglans. Det fungerar precis som hårbalsam för människor. Stråna blir glatta och trasslar inte ihop sig, så det är lätt att reda ut tovorna.


Rycka manen

Att rycka hästens man är ett gammaldags sätt att tunna ut och korta av manen på. Många hästar tycker det är väldigt obehagligt, dessutom går det både fortare och enklare med en mankniv.
Om du ändå vill lära dig hur man gör så be din ridlärare eller någon annan med stor hästerfarenhet att visa dig.


Fläta manen

Det finns många sätt att fläta hästen på. Det vanligaste är att man knoppar hästen, det vill säga gör flätor som ser ut som små knoppar intill mankammen.
manen ska vara ungefär en handsbredd bred och relativt tunn om det ska bli bra. Gör hårda, små flätor som du sedan viker dubbla. Fäst med gummisnodd och plasttejp. Strån som står ut kan du sätta lite frisyrgelé på, så de stannar kvar i den fläta där de hör hemma.
Psst! Vill du kolla in tips på hur du kan göra snygga flätor?! Kolla då in Min Hästs inlägg om flätor!


6. Svans

Du behöver inte ha en spolspilta eller vattenslang till hands för att tvätta svansen. Det räcker med några hinkar ljummet vatten och hästschampo eller grönsåpa.

Blöt svansen. Tvätta med schampo eller såpa. Skölj genom att spola med vatten eller doppa svansen i hinkar med ljummet vatten. Låt torka.
Spraya med pälsglsans och borsta ut svansen strå för strå med en gles borste.


Vågor i svansen

Fläta hela svansen så den blir som en enda lång fläta. Sätt en gummisnodd eller lite mantejp längst ner. Låt svansen vara flätad medan den torkar.


Klippa svansen

Ta en vass sax och klipp av svansen, tills den är så lång som du vill ha den. Du kan antingen klippa tvärt rakt av eller runda av den nertill. Vill du att det inte ska synas att du kortat svansen, klipper du lite ojämnt.
Svansen ska aldrig vara kortare än att den når nedanför hasen, så klipp inte för mycket på en gång! Ta lite i taget, så att du har koll på att det blir rätt längd.