Att bommar och småhinder är bra, har ni kunnat läsa i tidigare inlägg. Men hur vet man att avstånden är rätt?
Det är viktigt att hästen får rätt förutsättningar att klara av alla dessa bom- och hinderserier som man bygger upp. Man vill inte sätta hästen i knipa, för det kan gå illa. Men är det en erfaren och snäll häst så kan den ofta lösa kluriga situationer om det inte är alltför felaktigt byggt! En bra sak att träna på, är att stega rätt avstånd. Ett steg ska vara 1 m långt för att göra det så enkelt som möjligt. Det sparar mycket tid att kunna, för att slippa plocka fram måttband varje gång man ska bygga upp en övning. Men ett måttband är nödvändigt att ha i början när man lär sig, eftersom man måste kunna ha ett ”facit” när man väl stegat upp avståndet för bommarna man ska rida över. Man kan också mäta upp med bandet först, för att sedan stega och kolla hur långa stegen måste vara för att det ska stämma. När man märker att stegen börjar stämma överens med måttbandets mått varje gång, behöver man inte längre använda måttbandet. Men det kan vara bra att ta fram då och då för att checka av. Det kan framför allt vara bra att mäta mer exakt om man ska bygga upp något svårare, t.ex. en kombination med högre hinder, eftersom det är extra viktigt att avståndet stämmer då.
När det kommer till enklare övningar, som t.ex. fristående trav- och galoppbommar, är det inte lika viktigt att det blir exakt rätt. Där kan man ju mer prova sig fram, för att se vad som passar för den hästen man rider på. Där har man också råd med fler misstag, eftersom hästen brukar kunna lösa situationen även om det inte stämmer perfekt. Men det är inte bara bommarnas avstånd som kan korrigeras om stegen inte blev bra; ryttaren kan ju även ändra tempot. Markbommar är ett bra sätt att experimentera med tempot. Man kan träna både på att korta och länga hästens steg och bommarna blir ett kvitto på hur ryttaren lyckades.
För upphöjda bommar gäller något kortare avstånd. Eftersom stegen då blir högre, behöver dom även bli någon kortare.
Man brukar säga generellt att avstånd mellan bommar och hinder ska vara något kortare för ridskolehästar och/eller hobbyhästar, än för tävlingshästar (på högre nivå). Det beror på att tävlingshästar ofta rids i både högre tempo och större steglängd. Ridlektioner på en ridskola håller i regel inte heller ett speciellt högt tempo, p.g.a säkerhetsrisken och hästarnas hållbarhet. Att rida en bana i tävlingstempo är svårt, och görs bäst av en erfaren ryttare som kan rida hästen skonsamt och i balans.
Trav- och galoppbommar kan också användas inför ett hinder (galoppbommar även efter ett hinder, i landningen). Om man har bom både före och efter ett hinder, ska efterbommen vara längre ifrån hindret än förebommen. Det beror på att landningen kräver mer plats än avsprånget. Om bommen före hindret ligger för långt ifrån kommer hästen vara tvungen att ta i och hoppa mer på längden än höjden. Om bommen efter hindret ligger för nära inpå, kommer det bli för lite plats för hästen i landningen och den kanske t.o.m snubblar över bommen. När det gäller avstånd mellan bommar och hinder är det viktigt att det stämmer, eftersom man kan sätta hästen i för svåra situationer om man byggt med alltför felaktigt avstånd. Övningarna måste vara måste vara rättvist byggda för hästen!
Bygg väl och ha det så skoj!