1. Tänk på vinkeln – Ett stort misstag många nybörjare gör är att de inte är i samma höjd som motivet, detta resulterar i mindre djup och väldigt platta & tråkiga bilder. Något annat man kan tänka på är att vinkla kameran så att föremålet inte är mitt i bilden för att få en mer intressant bild.

2. Experimentera med olika ljus – Något av de viktigaste momenten i fotografering är bra ljus. Fotar man ett och samma föremål kan man få miljoner olika resultat beroende på vart ljuset finns i förhållande till motivet. Ett starkt tips för att få levande bilder utan någon vidare ansträngning är att fota i motljus (t.ex solnedgång). Inget föremål blir dåligt i motljus! 😉

3. Fota med lågt bländartal – Beroende på vad man fotar och vad man tycker om för slags bilder så passar olika inställningar på kameran. Jag personligen tycker om när motivet är i fokus och bakgrunden blir jättesuddig, det är så himla fint tycker jag! Och för att uppnå detta resultat så behöver man fota med lågt bländartal. Standardobjektiv brukar ha lägsta bländartal på ca f/3.5, men jag själv fotar gärna med f/1.8 för att bakgrunden ska bli suddigare.

SÅ ut och fotografera nu, lär känna din kamera och våga testa alla inställningar!

//Julia