Text: Sara Holmgren • Foto: Getty Images

Det arabiska fullblodet, även kallat arabhästen, är känt för sin skönhet, elegans och ädelhet. Den är mycket klok, lättlärd och tillgiven och har ett livligt humör.
Dessutom brukar den leva länge, är uthållig, liten i maten och anpassar sig lätt till olika förhållanden. Synen och hörseln är mycket bra. Arabhästen är mångsidig och används inom både ridning och körning. Den är mycket framgångsrik i till exempel distansritt där dess uthållighet kommer väl till nytta. Det fi nns också speciella galopplöp för arabhästar. Den eleganta rasen brukar dessutom visas upp på utställningar.

Ursprung

Arabhästen är en av de äldsta rena raserna i världen. Den har hållits ren från inblandning av andra raser och har därför behållit sina speciella kännetecken. Man vet inte så mycket om
rasens ursprung, även om uråldriga teckningar och inristningar visat att den fanns långt före den kristna tideräkningen. Man tror att rasen utvecklades någonstans i området som nu är Saudiarabien, Iran, Irak, Syrien och Turkiet. Beduinerna, ett folk som levde ett hårt liv i öknen, lovprisade arabhästen som de hade stor nytta av. De ägnade sig åt en noggrann avel av rasen.

När muslimerna spred sig i världen spred sig också arabhästen. Den kom att påverka utvecklingen av världens alla hästraser och än idag använder man arabhästen i aveln för att förädla hästar och för att förbättra temperament, gångarter och ridegenskaper. Arabhästen har särskilt påverkat utvecklingen av det engelska fullblodet.

Rasfakta

Namn: Arabiskt fullblod

Mankhöjd: Cirka 145-155 cm

Ursprung: Mellanöstern

Färg: Alla färger utom skäck eller black

Temperament: Tillgiven och livlig

Utseende

Arabhästens skelett är annorlunda än hos andra hästar. Den har 17 revben, fem ländkotor och 16 svanskotor, medan andra hästraser har 18 revben, sex ländkotor och 18 svanskotor. Det är därför araben har en kompakt rygg och håller svansen högt. Den har också ett mycket typiskt huvud som är litet och kilformat. Näsprofilen är insvängd under ögonnivå och pannan är bred med ett stort avstånd mellan ögonen. Nosen är liten. Många araber har en utbuktning mellan eller precis över ögonnivå. Ögonen är stora och uttrycksfulla och näsborrarna är stora och rörliga för att kunna utvidgas när hästen anstränger sig.

Halsen är lång och elegant böjd, högt ansatt och övergången mellan huvud och hals är lång och mjukt rundad. Den liggande bogen ger ett långt steg. Manken är lång och välmarkerad, bröstet djupt och brett och korset långt och jämnt. Benen har väl markerade senor och bra hovar. Den sidenskimrande huden är så tunn och fin att man kan se ådrorna genom den.

Visste du att...

… skimlar är vanliga inom rasen? De är mörka när de föds och ljusnar med åren. Ofta blir de helt vita. En del hästar blir flugskimlar. Då har de små mörka prickar i hårremmen. En del stickelhåriga hästar behåller sin färg hela livet. En stickelhårig häst är brun, fux eller svart och har inslag av vita hårstrån i hårremmen. Svarta arabhästar är ovanliga, men de finns.

… arabhästen har fria rörelser i alla gångarter? Den rör sig flytande, vilket gör att den ser ut att glida fram över marken utan ansträngning.

… arabhästen brukar leva längre än hästar av andra raser?

… alla arabiska fullblod har beteckningen ”OX” efter sitt namn.

Källor

Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral
Svenska Arabhästföreningen www.sahf.net

YouTube

Det finns massor av klipp på härliga arabhästar som till exempel rids i dressyr, tävlar i galopplöp eller visas på utställning. Sök på ”arabian horse” på YouTube!