Text: Katarina Liljedahl

Fölning

Ett sto är dräktigt i 10-11 månader, alltså längre än en människa. Olika tecken visar när det börjar närma sig fölning. Ett säkert tecken är ofta att det bildas så kallade vaxproppar på stoets juver. Dessa gula proppar är mjölk som har koagulerat och färgen beror på den höga äggvitehalten. När detta händer brukar det vara 12-24 timmar kvar till fölningen. Många ston klarar att föla utan hjälp, medan andra behöver få lite assistans ifall fölet till exempel ligger fel. Stoet ligger ner och krystar fram sin fölunge.

När fölet kommit ut knyter stoet an till det på samma sätt som en mamma gör med sin nyfödda bebis. När detta händer gnäggar stoet på ett speciellt sätt till sin lilla fölunge. För den människa som får vara med och bevittna detta brukar det vara en fin upplevelse som sedan finns kvar som ett varmt minne.

Det nyfödda fölet

Ett nyfött föl brukar vara mer eller mindre täckt av fosterhinnan som stoet slickar bort. När det är gjort och fölungen är ren och torr brukar den göra ett första försök att resa sig upp på sina långa och vingliga ben. Att det är så bråttom med att kunna gå beror på att hästen är ett flyktdjur som för att klara sig behöver kunna följa med sin flock. En del föl kan få kämpa en stund med att få balans i sin ostadiga kropp. Väl uppe är det sedan dags för li- vets första måltid, den näringsrika råmjölken som är det första stoet producerar till sitt föl. Fölet kom- mer därefter att dia i flera månader, men råmjölken är viktigast för att få en bra start i livet.

Busiga fölungar

Föds fölet inomhus tidigt på våren och det fortfa- rande är kallt kanske det dröjer ett tag innan den får gå ut. En del föl föds i hagen på sommaren och då är det förstås en helt annan sak. När fölet släpps ut i en hage kan den snabbt börja leka och busa i alla gångarter. Stor skillnad mot oss människor med andra ord! Fölungar galopperar runt på ett ystert sätt som är typiskt för just dem. Även om de springer omkring och även leker med andra föl, är det ändå mamman som är viktigast. Fölungen återvänder hela tiden till sin mammas sida för att dia och få trygghet.

Avvänjning

Efter ungefär sex månader är det dags att påbörja avvänjningen. Det innebär att stoet och fölet ska skiljas åt och det görs gradvis. Står de uppstallade nattetid brukar man börja med att sära på dem inne i stallet och låta dem stå i varsin box, men intill varandra så att de fortfarande kan få kontakt. Avvänjningen kan vara orolig för både sto och föl, men ingen kan ju hänga med mamma resten av livet. Är det ett avelssto är hon förmodligen redan dräktig igen.

Efter avvänjningen brukar fölet släppas ihop med jämnåriga föl och gå på lösdrift innan det stallas upp och börjar skolas in och utbildas till ridhäst. Då brukar fölungens mamma redan ha hunnit få ett nytt föl eller så har hon själv fortsatt sitt liv som ridhäst någon annanstans.