Fyrspannskörning är en del av sportkörning. En häst framför vagnen kallas enbet, två hästar kallas för par och har man fyra hästar att hålla rätt på heter det fyrspann. Sportkörning har precis som fälttävlan tre olika delprov – dressyr, maraton och precision.

Text: Sara Holmgren

Dressyr 
I detta moment körs ett givet program i skritt och trav. Här handlar det om hästarnas lydnad och lösgjordhet, precis som inom ridningen. Även utrustningen måste vara på topp, eftersom domarna även tittar på hästarnas och vagnens skick och kuskens och groomarnas (medhjälparnas) klädsel. Snyggt och blankt ska det vara.

 

Precision
Precisionen är det avslutande momentet i tävlingen. Här dallrar nerverna och det gäller att vara noga med millimeterna! Ekipaget kör en bana mellan koner med bollar på. Banan körs på tid. Om en boll trillar ner blir det straffpoäng. Snabbast ekipage med minst antal fel vinner.

 

Världscup inomhus
Fyrspannen kan också köra en världcupsserie som går inomhus under vinterhalvåret runt om i Europa. Banan är en blandning av maraton och precision. En av deltävlingarna går på Friends arena i Stockholm. Det är de tio bästa kuskarna från fyrspannens utom- hussäsong som får tävla i världscupen.

 

Maraton
Här går det undan! Detta moment påminner om fälttävlans uthållighetsprov. Ekipagen kör mellan fasta hinder i terräng och det kan bli körning upp och ner- för backar och genom vatten. De åtta maratonhindren har portar som ska tas i rätt ordning. Styrka, snabbhet och smidighet kommer väl till pass. Snabbast i hindren vinner! Det är inte bara kuskens och hästarnas insats som är avgörande, även groomarna är en viktig del av ekipaget – de samarbetar med kusken, har koll på tider och genom att flytta sin egen vikt i kurvorna, ser de även till att vagnen inte välter.

 

Visste du detta?
Stånghästar kallas de hästar i fyrspannet som går närmast vagnen. De som går längst fram kallas förlöpare.

Läs mer på ridsport.se/Tavling/Korning