Det händer ibland att hästar gör illa sig eller blir sjuka. Då kan det vara bra att ha ett stallapotek eller en sjuklåda med saker som du kan använda för att hjälpa hästen om olyckan skulle vara framme. Här får du tips på vad ditt stallapotek kan innehålla.

 

TermometerOm hästen verkar sjuk eller hängig kan det bero på att hästen har feber. Om man misstänker att hästen är sjuk är det alltid bra att ta tempen. Detta görs bäst i hästens rumpa. Ta hjälp av någon vuxen om du ska ta tempen då vissa hästar kan bli rädda för termometern och i värsta fall sparkas. Temperaturen ska ligga mellan 37 och 38,3. En bra sak kan vara att ta tempen på hästen några dagar i rad för att ta reda på vad den brukar ha, då kan man lättare veta om tempen är högre än vanligt.

Sax att klippa med är toppen för att få bandagen att passa och att få av dem när du ska byta. Det finns speciella bandagesaxar med en mjuk kant mot hästen så att man inte riskerar att göra illa hästen om man ska klippa upp ett bandage.

PlasthandskarOm hästen har ett sår som du ska rengöra är det bra om du har handskar på händerna. På så vis minskar man risken för att smuts och bakterier ska hamna i såret.

Koksaltlösning/ Natriumklorid är en färdig blandning av vatten och salt som man kan använda till att rengöra sår. Koksaltlösning eller helt rent vatten är det bästa att använda om man behöver rengöra större sår.

Klorhexidintvål (till exempel Hibiscrub) Används för att rengöra sår, precis som koksalt, men kan även döda bakterier och är extra bra att använda vid för- sta sårrengöringen, speciellt om såret är mycket smutsigt. Man ska helst inte hälla detta på djupare sår eller sår som blöder. Är extra bra till ytliga sår och att tvätta hästens hud/ päls runt själva såret så att hela området blir rent.

SårsprayPå ytliga sår som liknar ett skrap på huden kan det vara bra med sårspray som lägger sig som ett plåster över såret. Är såret djupare är det bättre att lägga ett bandage.

Plastspruta är bra att ha för att spola rent ett sår med koksalt.

Bandage

Efter att ett sår är rengjort (det är superviktigt att det är rent) är det bra att det skyddas så att inte smuts och flugor kommer åt det. Då kan det vara bra att lägga ett bandage, framförallt om såret är på benet. Följande saker kan ingå i ett sårbandage:

1 Kompress som läggs närmast, direkt på det rengjorda såret.

2 Tunn bomullslinda för att fästa kompressen på benet, till exempel cellona eller soffban.

3 Ett eller flera lager med bomull.

4 Gasbinda att bandagera med ovanpå bomullen.

5 Klisterlinda, till exempel vetrap eller vetflex som läggs ytterst och skyddar så att bandaget inte går upp eller att hästen fastnar i något med bandaget.

SpecialtejpElastoplast och silvertejp är material som kan användas för att förstärka bandage och skydda ett skadat område. Elastoplast kan till exempel tejpas i över och underkant av ett bandage så det inte kommer in smuts under bandaget. Silvertejp är väldigt bra att ha runt hoven som extra skydd om hästen fått ett hovbandage.

Viktigt att tänka på

Man får inte glömma att hästar som har ont eller är rädda inte alltid beter sig som de brukar, man måste därför vara väldigt försiktig när man tvättar sår och lägger bandage. Tänk på att en vuxen måste vara med!

Om hästen inte alls vill samarbeta och man måste hjälpa den kan man använda något som heter brems. Detta är en pinne/redskap med ett tjockt snöre i en ögla som sätts fast runt hästens mule och gör att de  flesta hästar blir lugna om man sätter fast den på rätt sätt. Ta hjälp av en vuxen som vet hur man sätter dit bremsen och håller den. Det är inte skadligt på något vis och är ett bra hjälpmedel för de gångerna man verkligen måste hjälpa hästen. Men det är inget man använder sig av i annat än akutfall.

Har hästen fått ett sår som är nära en led eller är djupt är det bra att ringa till veterinären för att stämma av, det finns sår som är luriga. Ta alltid en temp, om hästen skulle få en infektion får den oftast feber och kan då behöva behandling mot infektionen.