Att få veta att ens älskade häst inte kommer att kunna ridas mer, är varje ryttares mardröm. Om du just fått beskedet känner du dig kanske både ledsen och förvirrad. Kanske sörjer du långritter eller hopptävlingar, samtidigt som du grubblar över framtiden. För vad händer nu?

Text: Johanna Svenningsson – Bilder: Getty images

Om du bestämt dig för att behålla din häst har du mycket att se fram emot. Du får fortsätta umgås med en kär vän, samtidigt som du har chansen att lära både dig själv och hästen något nytt. Faktum är att det finns en massa saker du kan göra tillsammans med din häst, även när den inte längre är ridbar.

Pyssla

När din häst inte längre kan ridas får du extra mycket tid till att pyssla om den i stallet. Klia pannan tills hästen nästan somnar eller rykta extra länge. Ryck manen eller öva på att göra knoppar. Detta kan vara bra att kunna om det brukar fastna mycket skräp i manen när hästen går i hagen. Dessutom kan det ju vara kul att göra hästen lite extra fin även till vardags!

Hur blir det med stallkompisarna?

Stallet är inte alltid bara en plats där man umgås med hästar. För väldigt många är umgänget en viktig del av livet i stallet. Kanske är du orolig för att hamna utanför gemenskapen när din häst inte längre kan vara med på långritter, veckoträningar eller den årliga maskeradhoppningen. Men det går att hitta lösningar på de flesta problem. Kolla om det finns möjlighet att låna en häst för vissa aktiviteter. Du kanske inte kan låna samma häst varje gång, men att rida olika hästar kommer du att lära dig mycket på. Delta också i de avsuttna aktiviteter som ordnas i stallet. Om det inte brukar anordnas några, ta saken i egna händer! Utmana dina kompisar i en rykttävling, eller bjud in dem och deras hästar till en bruksträning. Slå era kreativa huvuden ihop och bygg banan tillsammans. De som vill kan ta sig igenom den uppsuttet. Om du ändå känner dig utanför gemenskapen, prata med en förälder eller någon annan vuxen. De kan hjälpa dig och dina stallkompisar att hitta en lösning. Det ska kännas bra att vara i stallet!

Bredda dina hästkunskaper

Oavsett om man rider sin häst eller inte, finns det många kunskaper som är bra att ha. Fundera på om det finns något område inom hästskötsel som intresserar dig lite extra. Kanske vill du lära dig mer om foder, eller om hästens anatomi? Leta fakta på internet, läs en massa böcker och bli expert på ditt område! Det finns även kurser du kan gå. Om din häst lätt blir stel kan det kanske vara spännande med en kurs i hästmassage!

Bruksträning

Att öva på att tillsammans med hästen hantera olika situationer är både nyttigt och kul. Boka ridhuset eller paddocken och bygg en bana med olika utmaningar. Lär hästen att gå över en bro eller över en presenning med vatten. Promenera genom fladdrande plastband eller rygga i en vinkel mellan bommar. Bara fantasin sätter gränser! Och du, om du även tränar frihetsdressyr kanske du så småningom kan guida hästen igenom banan utan att hålla i grimskaftet. Häftigt, va?

Tänk på!

Ta alltid hänsyn till vad just din häst klarar av. Rådfråga din veterinär innan du påbörjar nya övningar så att du inte gör något som är skadligt för hästen.

Promenera

Ta en härlig promenad i naturen med din häst som sällskap. Njut av era favoritrundor sida vid sida eller utforska nya vägar. Kanske går det att komma under den där lågt hängande grenen till fots? Ta med dig hästen och kolla vart stigen leder! Glöm inte mobilen och ha gärna sällskap med en stallkompis, ifall ni hamnar vilse. Om du vill kan du kombinera promenaden med lydnadsträning. Kolla om hästen stannar när du stannar och om den börjar gå igen när du gör det.

Träna frihetsdressyr

Oavsett vilken ras din häst är kan du träna frihetsdressyr. Det ökar förtroendet mellan dig och hästen, och förbättrar er kommunikation. Frihetsdressyr lär dig att inverka på hästen med hjälp av ditt kroppsspråk. Detta gör det lättare för hästen att förstå vad du vill. Precis som med ridningen, kan du planera er träning och sätta upp mål. Varför inte öva på att få hästen att följa dig, utan att använda grimskaft? Det är en god idé att ta hjälp av en tränare som är duktig på just frihetsdressyr. Då kan du få tips och råd om hur du tränar just din häst på bästa sätt.

Trickträning

Vad sägs om att lära hästen att buga, eller lägga sig på kommando? Det fi nns en mängd olika trick du kan lära din häst. Tänk bara på att ha tålamod. Att lära hästen trick tar tid, men när den väl kan kommer du att känna dig stolt! Era färdigheter kan du visa upp för stallkompisarna. Kanske blir de inspirerade, och vill träna tillsammans med dig?

Boktips för inspiration

Aktivera din häst med Horse Vision av Rebecca Dahlgren

Om du vill rida regelbundet

Att din häst inte längre kan ridas behöver inte innebära att du bara kan rida då och då. Om du brukar ta lektioner på ridskola, fortsätt med det om du kan. Även om det bara blir en gång i veckan håller du dina kunskaper uppdaterade. Du kan också erbjuda dina stallkompisar att rida deras hästar vid behov. Om de inte hinner rida varje dag blir de säkert tacksamma för hjälpen. Om du har tid och möjlighet kan du bli medryttare. Då får du rida regelbundet och på köpet får du ännu en fyrbent vän!