Majoriteten av oss använder säkert läderskor eller stövlar när vi är i stallet och runt hästarna. Det är både snyggt och bekvämt, men vet du hur man tar hand om lädret på bästa sätt?
Regel nummer ett är att hålla smutsen borta, då håller skorna mycket längre. Många tänker till exempel inte på att hästkiss fräter på skorna! Därför bör man vara noggrann att göra rent direkt efter man har mockat.

När man skaffar ett par nya skor/stövlar så är det viktigt att impregnera dem innan man börjar rida i de för att skydda de mot fukt. Men man kan också tänka på att fortsätta impregnera med jämna mellanrum, det är bara bra för lädret men även för mocka om man har det på sina chaps till exempel!

Såhär ska du göra för att få stallets blankaste ridskor och stövlar!

  • Ta bort all lera, spån, damm, vatten med antingen en skoborste eller med lite vatten. Du kan dra av smuts med vatten om du är snabb med att torka bort det, så att det inte sjunker in för långt och förstör skon.
  • Använd en ren tandborste för att komma åt ordentligt kring alla sömmar och runt dragkedjan exempelvis.
  • Putsa upp dem med en skokräm. Ett hett tips är att köpa svart skokräm om man har svart läder, det gör en enormt stor skillnad!
  • Efter en ordentlig puts ska du låta skorna vila ett litet tag.
  • Använd sedan en nylonstrumpa och gnugga upp en lyster i lädret.

Gör du detta regelbundet så kommer stövlarna vara snygga, hålla längre och det är framför allt kul när man ser hur stövlarna blir blankare och blankare för varje gång man putsar upp dem!

Tänk på att aldrig någonsin använda hushållskemikalier på lädret, som ajax och diskmedel. Det är inte alls bra!
Och torka aldrig skorna i torktumlare eller torkskåp eller vid ett element om de är blöta. Bästa knepet för att få de torra är att knyckla ihop tidningspapper luftigt och trycka ner i skon, det är också snällast mot skon.
Lycka till!

Foto: Fotolia.com