När vårsolen lyser som starkast – det är då man ser hur smutsigt och dammigt allting är efter den långa, trista vintern.
Varför inte ta en heldag i stallet och städa riktigt ordentligt – och sedan passar det fint med en fika och smarrigaste kladdkakan i solskenet vid stallväggen!
Foto: Fotolia/IBL


Boxen

Börja med att ta itu med hästens box. Diska ur vattenhinkarna eller vattenkoppen. Tvätta rent krubban och kolla så att den inte är väldigt sliten. En sliten krubba kan få skarpa kanter som i sin tur kan skada hästen.

Har din häst ett fönster i sin box? Ta lite fönsterputs och tidningspapper och gör det riktigt rent och fint så solen verkligen kan lysa in!

Om du har bädd i boxen är det en bra idé att gräva ut den nu när det börjar bli varmare ute. När det är vinter ute är stallgolvet kallt, och bädden luktar nästan ingenting. Så fort värmen stiger ute, börjar bädden lukta betydligt mer (bakterier och annat vaknar till liv) – och det är varken bra för hästar eller människor.
Glöm inte att göra rent kraftfoderhinkarna ofta! De blir snabbt äckliga om du inte håller efter dem, särskilt om du ger hästen blöt mat som betfor, varje dag.


Sortering och rensning

Därnäst kan det väl vara dags för stallskåpet eller stallådan att få sig en omgång?
Töm ur alla dina saker, ta sedan en fuktig trasa och torka av alla hyllor. Gå igenom dina grejor och fundera på vad du egentligen använder och inte. Slitna borstar, trasiga vantar och andra saker som egentligen inte är något att ha kan du kasta utan dåligt samvete! Det tar bara plats i onödan.

Mycket av det man har i skåpet använder man bara en viss period på året. Plocka ihop allt som har med vintern att göra och ställ undan det på en och samma plast, så hittar du lätt dina grejer igen, när du behöver dem!


Sadelkammaren

Och hur ser det egentligen ut i sadelkammaren? Ja, ofta behövs det en rejäl vårstädning där också. Släpa ut all bråte, sopa och eventuellt moppa rent golvet. Har ni bord och stolar där inne, så torka av med en fuktig trasa och såpvatten.
Även inne i sadelkammaren kan det vara en idé att fundera över vad du egentligen använder och inte. Det är lätt att saker bara blir hängande för att det finns plats över, men gamla grimmor, dammiga sadlar och trasiga träns gör ingen människa glad.

Det är också kul om det är lite extra mysigt i en sadelkammare. Bilder på stallets hästar, snygga planscher, kanske några modellhästar i fönsterkarmen om det finns ett fönster…Ja det är roligare att hålla snyggt omkring sig när man trivs!


Oanvända saker

Har du hästsaker som du inte använder – sälj dem på nätet eller sätt upp en lapp på anslagstavlan i stallet! Det är alltid bra med extra pengar till hästkontot.


Hästtäcken

Hästens täcken brukar se förskräckliga ut så här års. Smutsiga och ingrodda med massor av hästhår, efter en lång hård vinter. Det bästa är att lämna de hos någon som tvättar hästtäcken professionellt. Men det kostar pengar, och man kan göra rent täckena själv också.

Så här gör du:

1. Börja med att lägga täcket med utsidan neråt på stallgolvet. Insidan med en hård borste – eventuellt en sopborste. Vänd sedan på täcket och borsta rent andra sidan. Häng täcket med insidan utåt över en bock i spolspiltan eller ute på gårdsplanen. Spruta ljummet vatten på det och när det är genomblött, tvätta med mild såplösning – exempelvis grönsåpa. 1-2 matskedar såpa i en 10 litershink med ljummet vatten blir lagom.
2. Skölj noga med massor av vatten och försök sedan att krama ur så mycket vatten du kan!
3. Vänd på täcket och spola rent utsidan med ljummet vatten. Gnugga lite lätt med en mjuk svamp där det är fläckar. OBS! Tvätta inte med såpa på utsidan! Det tar bort impregneringen och efter det är täcket inte vattentätt längre.
4. Häng upp på tork på ett luftigt ställe – allra helst ute i vårsolen, förstås.
Om du är orolig för att täcket inte håller tätt, kan du impregnera om det. Impregneringsspray finns i både sportbutiker och hästsportaffärer. Fråga vilket som passar bäst till ditt täcke.


Hagstädning

När stallet och hästens prylar är okej, är det dags att ta itu med det sista stora projektet för dagen: hagarna.

Gå runt hela hagen och kolla att alla stolpar står upp och att de inte går att vicka på. Kolla att tråden är hel och att elen fungerar. Om staketet är trasigt någonstans brukar man höra att det tickar, där tråden ligger emot den fuktiga marken. Stäng av elen och laga på en gång!
Hittar du skräp, plockar du naturligtvis med dig det och kastar det i en soptunna vid stallet. En trasig flaska eller gammal burk som hamnat i hästhagen, kan skada en häst allvarligt.


Dags för sadel och träns!

Du behöver: sadeltvål, läderolja eller läderfett, en eller två mjuka gamla kökshanddukar, två svampar en hink och ljummet vatten.

1. Plocka isär tränset i smådelar.
2. Använd sadeltvål och ljummet vatten och gör rent allting. Använd inte för mycket vatten.
3. Torka rent och torrt med handduken.
4. Ta olja eller läderfett med den andra svampen och dstryk på lädret. Ta inte för mycket fett, det blir bara kladdigt.
5. Låt tränset trorka en stund innan du sätter ihop det. Under tiden kan du tvätta bettet med lite diskmedel. Skölj ordentligt och låt torka.
6. Häng upp sadeln någonstans där du lätt kommer åt överallt, exempelvis på ett staket eller en sadelbock.
7. Plocka bort vojlock, stigläder och stigbyglar och sadelgjord.
8. Placera stigbyglarna i en hink med lite ljummet vatten blandat med såpa.
9. Tvätta sadeln och stiglädren på samma sätt som du tvättade tränset. Glöm inte understidan och stropparna där sadelgjorden sitter!
10. Gör rent sadelgjorden. Om den är i exempelvis neopren kan du tätta med ljummet vatten och lite såpa. Skölj noga efteråt! Om det är en sadelgjord av läder tvättar du den med sadeltvålen.
11. Torka allting torrt med handduken.
12. Smörj in sadeln med lite läderolja eller läderfett. Framförallt i sitsen ska du ta så minimalt som det bara går. Varför? Jo, annars får du fettfläckar på ridbyxorna nästa gång du rider! Smörj också in sitglädren och eventuellt sadelgjorden, om den är av läder.
13. Ta upp stigbyglarna, skölj dem och putsa de med handduken. Låt torka.
14. Byt till en ren vojlock, eller bosta rent den du hade tidigare, sätt dit den igen.
15. Sätt tillbaka stiglädren med stigbyglarna i och sadelgjorden. Tänk på att sätta allting i de hål du användne tidigare, så slipper du krångel näst aågng du ska rida.


Är allting helt? Ja, passa på att kolla det när du gör rent hästens utrustning. En trasig söm eller slitet stigläder som går av när du rider kan ställa med en rejäl olycka!