Det är fullt med fjärilar i magen och du har svårt att sitta still i bilen på väg mot ridlägret. Framme väntar sommar, sol, kompisar och hästar =  en svårslagen kombination! Det kan kännas långt bort nu, men det är dags att börja planera och boka ridläger inför sommaren. På de mest populära lägren tar platserna slut fort!

Text: Eden Lev

Hitta rätt läger 

Att gå på ridläger är roligt och det finns mängder av olika sorters läger. Alla ridläger ser superhärliga ut när man läser om dem, men det är viktigt att hitta ett som passar just dig. För att du ska kunna göra det är det bra att du skapar dig själv en bild av ungefär hur du vill att ditt ridläger ska se ut. För att få en bra bild kan du börja med att fråga dig själv dessa frågor:

 

Varför vill jag gå på ridläger och vad vill jag få ut av det?

Vad vill jag göra på mitt ridläger?

Vågar jag sova borta?

Vill jag åka ensam?

 

När du skapat dig en bild om hur du vill att ditt ridläger ska se ut så kan du nu läsa om de olika sorters ridläger som finns. Här kommer några av dem:

 

  • Den vanligaste ridlägersorten är den där man i vanligtvis en vecka eller fem dagar bor på ridlägret och gör massor av olika roliga aktiviteter. Samtidigt får man hjälp att utvecklas i sin ridning och får hoppa, rida dressyr och rida ut. Kanske får du även testa på körning eller bada med hästen? Det här ridlägret passar dig som vill gå på ridläger för att ha roligt eller lära dig mer om hästar och ridning.

 

  • Vill du däremot träna på en högre nivå och kanske i en specifik gren, passar ett träningsläger dig bättre. Du får då chansen att djupdyka inom din gren och lära dig massor av nya saker. Oftast finns här möjlighet att ta med en egen häst.

 

  • Om du känner dig osäker på om du vågar sova borta finns dagridläger. Det är precis vad det låter som att det är, du får gå på ridläger på dagen och sedan komma hem och sova på kvällen. Är du lite yngre och inte har ridit så mycket finns knatteläger. Knatteläger är en form av dagridläger där du kan vara med även om du är nybörjare och inte är så gammal.

 

  • Andra ridlägersorter som finns är ridläger med bara en viss hästras, tillexempel Islandshästar eller fjordingar, ridläger för nybörjare, westernridläger eller varför inte ett familjeridläger. Är det någon i din familj som också gillar hästar, eller kanske rentav hela familjen? Då passar det sistnämnda alternativet bra, familjeläger. Det kan vara en rolig upplevelse för hela familjen, och kanske är det lättare att övertala dina föräldrar att få gå på ridläger om de också får följa med?

 

Om du känner att du inte vill åka ensam kan du åka med en vän eller med en familjemedlem. Fördelarna med att ha någon med är att det känns tryggare, men nackdelen är att du kanske inte får lika många nya kompisar.

 

Nu när du förhoppningsvis vet vilken sort av ridläger du vill gå på och om du vill ta med någon måste du övertala dina föräldrar, och sen, boka!

 

Vill du fortsätta läsa om förberedelser, nervositet och vad du kan tänka på under lägret så missa inte del två som även den publiceras på hemsidan!