Har du bra balans på hästryggen? Även om du svarar ja på den frågan, så kan den säkert bli ännu bättre!

På de flesta ridskolor gör lektionsryttarna balansövningar regelbundet. Om du tränar hemma med din egen eller en lånad häst, så ska du alltid ha en medhjälpare med dig. Medhjälparen ska leda hästen eller linlöpa er. Då kan du koncentrera dig helt på det du gör!


Tänk på att…

En del hästar är kittliga på korset eller i ljumskarna. Var försiktig och se till att lyfta benen så högt så du inte petar till den där i onödan. Och självklart har du alltid hjälm på huvudet även vid balansövningar!


Hur många gånger?

Fem eller tio gånger per övning räcker. Det är viktigare att du gör dem ofta än att du gör många!


1. Armar sträck

Sträck armarna rakt utåt, som vingarna på ett flygplan. Sedan sträcker du armarna uppåt och sedan framåt i mjuka långsamma rörelser. När du känner att du har hittat din balans, kan du prova i skritt, trav och kanske också galopp om någon linlöper dig. Du kan göra övningen med eller utan stigbyglar, och även barbacka. Riktigt duktiga ryttare kan till och med hoppa hinder med armarna sträckta rakt ut!


2. Nudda tårna

Hästen ska stå stilla. Böj dig ner och snudda med fingrarna vid tårna. Gör övningen på båda sidorna.


3. Öronen och svansen

Sträck dig framåt och snudda vid hästens öron. Vänd dig om bakåt och snudda vid svansen. Gör övningen åt båda håll. Du kan variera med att lägga dig rakt bakåt och luta dig framåt, medan du håller i sadeln.


4. Runt i sadeln

Snurra ett varv runt i sadeln. Hästen ska stå stilla eller skritta och du bör ha en ledare som håller i, så inte hästen ger sig iväg när du sitter bak-ochfram. Gör övningen åt båda hållen.


5. Sitt i damsadel

Lyft ditt högra ben över framvlavet så duu sitter med båda benen på samma håll.


6. Stå i jockeysits

Korta dina stigbyglar så mycket det går och rid sedan i riktigt lätt sits i alla gångarter. Tänk på att inte hålla balansen med tyglarna. Det är din kropp som ska göra jobbet! Du kan också göra övningen med vanlig längd på stiglädren. Då reser du dig upp så högt du kan i sadeln med raka ben och står så några steg, innan du mjukt sätter dig ner igen. Tänk på att inte dunsa hästen i ryggen!


7. Slå ihop klackarna

Framåt: luta dig bakåt, håll i bakvalvet med händerna, lyft dina raka ben och slå ihop dem över hästens mankam.
Bakåt: Håll på båda sidor om hästens framvalv. Låt benen pendla längs sidorna på hösten. Luta dig framåt och lyft hela kroppen med raka ben, och slå ihop fötterna över hästens kors.


När du inte rider…

Var alltid med på gympan i skolan! All träning är bra träning!
Gå balansgång på kanten kring en sandlåda
Skaffa en balansbräda och träna hemma varje dag
Skaffa dig bra kondition – gå promenader med hunden, jogga, simma, träna fotboll eller vad du nu tycker är kul!


Lycka till!