Text: Anna Sellberg

Hej!

Jag undrar om ni vet vad man ska göra om hästen börjar bocka och stegra? Jag har nyligen köpt en häst som gör på det sättet så fort man försöker börja rida. Han heter Killen och är världens bästa i boxen. Jag känner igen mig i ”Stallgänget på Tuva”, när Jenny köpte en ny häst.

Snälla hjälp mig, vad ska jag göra?

//?

Hej!
Det första du ska göra är be en vuxen om hjälp – helst en hästkunnig person, förstås.

Om du inte har någon sådan i närheten, så be din mamma eller pappa att ha Killen i longerlina när du rider. Du kan också sätta ett stigläder runt hans hals, så du har något att hålla dig i.

Rid på en ganska liten volt runt den som håller i linan. När Killen börjar busa, säger du ”nej” med bestämd röst och driver på honom framåt. Han får inte stanna och busa, utan ska gå på framåt. När han gör det, berömmer du massor. Håll inte på för länge varje gång, utan sluta när det går som allra bäst.

Rid med lina tills du känner att du har kontroll, och kan skritta, trava, galoppera och göra halt, utan att han bockar eller stannar och stegrar sig. Rid inte ensam, utan ha alltid sällskap.

Det viktiga är att du känner dig trygg när du rider Killen. Ofta (men inte alltid) kan en ny häst försöka testa sin ryttare genom att busa. Hästen kanske inte vill lämna sina kompisar och gå på ridtur, eller så är den bara full av överskottsenergi.

Om du tror att han bråkar för att han är väldigt pigg – longera en stund innan du sitter upp, så han får springa av sig först. Och plocka bort allt kraftfoder – det kan göra hästen pigg och ibland svårriden. De flesta hästar klarar sig fint på bara grovfoder, hö eller hösilage, och mineraler.

Om du har möjlighet så rid regelbundet för en tränare. Om ni inte kan åka iväg med Killen, så prata med ridläraren på din ridskola om hur du ska göra. Även om du kanske inte rider där längre, så kanske hen kan komma hem till er och hjälpa till – eller har förslag på någon annan som kan hjälpa dig och Killen.

Till sist: ibland händer det att hästar bråkar för att de inte trivs med att bli ridna. De kan ha ont någonstans, sadeln kanske inte sitter bra, eller så behöver tänderna bli undersöka av en veterinär. Kolla allt sådant också, så det inte är det som är anledningen till att han bråkar.

Jag tror säkert att du kommer att få ordning på det här.

Kämpa på!